..

Várnai Judit Szilvia: A fehér barátok földjén.
Diósgyőr és környéke története, mondái és helynevei 


Diósgyőr, amely ma Miskolc egyik városrésze (egykor önálló falu, illetve mezőváros), a középkorban a magyar királyi udvar gyakori itt tartózkodásának volt színhelye, a 19. század pedig az iparosodással kapcsolatban hozott számára ismertséget. A környéken két kolostora is volt a fehér barátokként is emlegetett pálos szerzeteseknek, akik emlékét a kolostorok mellett számos helynév és több helyi monda is őrzi.

Ez a könyv azonban nem csak a pálosokról szól, hanem általában Diósgyőr és bükki környezete történetéről, mondáiról, hagyományairól és helyneveiről. Szerzője diósgyőri születésű nyelvész, többek között idegenvezető és túravezető is, aki olyan könyvet kívánt írni, amely a helybeliek, a környékre látogatók, a túrázni szeretők számára ugyanolyan érdekes olvasmány lehet, mint amennyire megállja a helyét megbízható szakkönyvként a történész, néprajzos, geográfus vagy nyelvész szakemberek számára.

Kiadás: Terra Ignis Kft., 2014 Terjedelem, kötés: 246 oldal, ebből 15 oldal színes melléklet, B/5 méret, puha kötés. Jelenleg nem kapható!

Hibajegyzék

Grafika / Graphic: © Tátrai Vanda   Szöveg és fotó / Text and photos: © Várnai Judit Szilvia

Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen!